به مرکز مشاوره حقوقی عدل‌پرس و سامانه حقوقی عدل‌بان خوش آمدید، برای ارسال سوال حقوقی خود می‌توانید بر روی لینک از ما بپرسید کلیک کنید.
طرح سوال حقوقی

برای کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره حقوقی تلفنی و یا انتخاب وکیل دادگستری با عدل‌بان تماس بگیرید.

مجازات حد تعلیقی و تعلیق مجازات حدی

شوهر من به اتهام «شرب خمر» دستگیر و بازداشت شد، پرونده‌اش را که پیگیری کردم، گفتند هفته آینده محاکمه می‌شود، وقتی از مدیر دفتر شعبه مربوطه خواستم تا برایم کمی توضیح بدهد که با او چه می‌کنند و یا چه کاری باید بکنم تا آزادش کنند، او گفت که اگر وکیل بگیرم، می‌توانم از اجرای حد مسکر جلوگیری کرده و یا مجازات شلاق او را معلق کنم، او تاکید می‌کرد که تعلیق مجازات به آسانی امکان دارد اما باید راهش را بلد باشم. توضیح بیشتری نداد که بفهمم «تعلیق» چیست و چه کمکی به من می‌کند؟ اگر ممکن است در این بار توضیح داده و مرا راهنمایی کنید که از چه راهی می‌توانم مجازات شوهرم را معلق کنم؟

یک پاسخ برای این مشاوره حقوقی کیفری ثبت شده است.

قبل از اینکه در مورد تعلیق اجرای مجازات توضیح بدهم، ذکر این توضیح را ضروری می‌دانم که اگر اتهام همسرتان حد مسکر باشد و این اتهام نیز در دادگاه به اثبات برسد، ۸۰ ضربه تازیانه مجازات این جرم است که چون مجازات «حدی» است، تعلیق نمی‌شود. ماده (۲۶۵) قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲

اجرای مجازات زمانی قابل تعلیق است که محکومیت فرد جزو مجازاتهای تعزیری و بازدارنده باشد. در این صورت قاضی می‌تواند اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را بارعایت شرایطی از دو تا پنج سال معلق کند. به این معنا که حکم برای فرد مجرم صادر می‌شود اما به دستور قاضی مثلا ۵ سال اجرا نمی‌شود. در طول این ۵ سال که اجرای حکم معلق شده اگر فرد محکوم، جرم دیگری مرتکب نشد و ۵ سال نیز تمام شد که هیچ، اما اگر جرم جدیدی مرتکب شده و یا به دستورات مقام قضایی توجه نکند، هم مجازات معلش شده لازم‌الاجرا می‌شود و هم مجازات جرم جدید را باید تحمل کند. این همه، به هیچ وجه شامل حال کسانی که به مجازات‌های حدود محکوم شده‌اند نمی‌شود چرا که حدود نه تعلیق بردار اسن ته تخفیف بردار.

وفق ماده ۴۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ تعویق را به دو شکل ساده و یا مراقبتی ممکن دانسته است. در تعویق ساده از مرتکب به طور کتبی تعهدنامه گرفته می‌شود که در مدت تعیین شده به وسیله دادگاه مرتکب جرمی نشود و رفتار وی نیز حاکی از عدم ارتکاب جرم در آینده باشد. لکن در تعویق مراقبتی علاوه بر شرایط فوق مرتکب متعهد می‌گردد دستورات و تدابیر مقرر شده به وسیله دادگاه را در مدت تویق رعایت کند یا به موقع اجرا گذارد.

جالب است بدانیم در تعویق مراقبتی، بر اساس ماده ۴۳ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ دادگاه صادرکننده قرار می تواند به جرم ارتکابی و خصوصیات مرتکب و شرایط زندگی او به نحوی که در زندگی محکوم یا خوانواده‌اش اختلال اساس و عمده ایجاد نکند به اجرای یک یا چند مورد از دستورهای زیر در مدت تعویق ملزم نماید:

  1. حرفه آموزی یا اشتغال به حرفه‌ای خاص؛
  2. اقامت یا عدم اقامت در مکان معین؛
  3. درمان بیماری یا ترک اعتیاد؛
  4. پرداخت نفقه افراد واجب‌النفقه
  5. خودداری از تصدی کلیه یا برخی از وسایل نقلیه موتوری؛
  6. خودداری از فعالیت حرفه‌ای مرتبط با جرم ارتکابی یا استفاده از وسائل موئثر در آن
  7. خودداری از ارتباط و معاشرت با شرکاء یا معاونان جرم با دیگر اشخاص از قبیل بزه‌دیده به تشخیص دادگاه؛
  8. گذراندن دوره یا دوره‌های خاص آموزش و یادگیری مهارت‌های اساس زندگی یا شرکت در دوره‌های تربیتی، اخلاقی، مذهبی، تحصیلی یا ورزشی.

مجرمی که مجازات او معلق شده است اگر در مدت تعلیق، بدون عذر موجه از دستور دادگاه تبعیت نکند، دادگاه صادرکننده حکم قطعی می تواند به درخواست دادستان یا قاضی اجرای احکام برای بار اول به مدت تعلیق او، یک سال تا دو سال یا رار تعلیق لغو افزوده می‌شود و برای بار دوم، حکم تعلیق لغو و مجازات معلق شده به اجرا گذاشته می‌شود. ماده ۵۰ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲

با این توضیحات تصور می‌کنم پاسخ خود را دریافت کرده باشید، بنابراین سعی کنید با کسب اطلاع از محتویات پرونده، ببینید اتهام همسرتان، جزو مجازات‌های حدی است که معلق نشود یا تعزیری است تا بتوان در خواست تعلیق مجازات را رسما به دادگاه ارائه دهید.

با تشکر از شما

 

 

دریافت مشاوره حقوقی وکیل آنلاین و رایگان

ما برای کلیه مشکلات و سوالات حقوقی شما راهکار ویژه‌ای داریم.


عدل‌بان