به مرکز مشاوره حقوقی عدل‌پرس و سامانه حقوقی عدل‌بان خوش آمدید، برای ارسال سوال حقوقی خود می‌توانید بر روی لینک از ما بپرسید کلیک کنید.
طرح سوال حقوقی

برای کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره حقوقی تلفنی و یا انتخاب وکیل دادگستری با عدل‌بان تماس بگیرید.

حکم خواستگاری دختر از پسر!

چرا دختران حق ندارند از پسر موردنظرشان خواستگاری کنند؟ حکم خواستگاری دختر از پسر در قانون چیست؟

یک پاسخ برای این مشاوره حقوقی خانواده ثبت شده است.

در هیچ یک از مواد قانون نیامده است که دختران حق خواستگاری ندارند! آنچه فکر شما و شهروندان را به این مساله مشغول کرده و باعث طرح این پرسش شده، اتفاقا عرف است نه قانون!

اصولا قانون در مقام تبیین کلی حقوق است و به جزییات مسائل خصوص شهروندان کاری ندارد :-) وقتی قانون مدنی تاکید دارد که «هر زنی را که خالی از موانع نکاح باشد؛ می‌توان خواستگاری نمود وفق ماده ۱۰۳۴ قانون مدنی» هدف آن است که موانع و محدودیت‌های شرعی و قانونی بر سر راه خواستگاری از زنان و دختران را یادآوری کند. بنابراین اگر در موارد قانون مدنی به طور خاص از خواستگاری زن صحبت نشده، به این خاطر است که موانع شرعی و یا قانونی خاصی بر سر راه مردان نیست، نه اینکه حق خواستگاری را قانون مدنی صرفا به مردان داده باشد و برای حق انتخاب دختران و یا زنان خالی از موانع نکاح ارزش حقوقی قایل نباشد.

تاکید می‌کنم آنچه در این گونه موارد مانع ایجاد می‌کند و فضا را سنگین جلوه می‌دهد، عرف و نوع نگاه مردم است که غالبا به شکل ذهنی - موانعی را بر سر راه دخترانی که قص دارند به شکلی معقول و البته با رعایت جوانب اخلاقی و اجتماعی از پسری خواستگاری کند، ایجاد می‌کند. وگرنه شما مطمئن باشید اگر چنین اقدامی از سوی دختر صورت گیرد نه قانون و نه دستگاه قضایی به هیچ وجه به این مساله معترض نشده و ورود نمی‌کنند.

بگذارید باز هم چیزی را که در آن سوی خط قانون و در محیط جامعه، ذهن‌ها را به خود مشغول کرده با شما در میان بگذاریم؛

چرا وقتی قانونی وضع می‌شود که ظاهرا به حریم خصوصی زندگی ما ورود کرده، برآشفته می‌شویم و اعتراض می‌کنیم و وقتی هم که قانون به احترام تنوع سلیقه‌های شهروندان و نیز حرمت حریم خصوصی در مسائلی نظیر حق خواستگاری ورود نمی‌کند، طوری عمل می‌کنیم گویی قانون و قانونگذار مقصرند و تصورات و ذهنیت های ما و اجتماع هیچ نقشی ندارند؟!

به عبارت دیگر چرا پنهان شدن خودمان را در پس زبان مردم و طعنه‌های خودساخته، به حساب قانون نانوشته‌ای می‌گذاریم که هرگز چنین ممنوعیتی را دیکته نکرده است؟ بر فرض که قانون در پاره‌ای موارد، ممنوعیت و یا محدودیت ایجاد کرده باشد، چرا آنجا که نه محدودیت قانونی است و نه ممنوعیت قضایی، از حق انتخابمان به نحوی که دوست داریم استفاده نکنیم؟

نمی دانم چرا نمی‌خواهیم بپذیریم که رسیدن به هر مقصد و مقصودی هزینه دارد؛ آن هم در شرایطی که می‌دانیم خرید نان هم هزینه دارد! اما نه لزوما هزینه مادی؛ کسی که نان داغ و تازه برای صبحانه‌اش می‌خواهد باید از خواب شیرین صبحگاهی‌اش هزینه کند. نمی‌شود که هم تا ۹ صبح بخوابد و هم نان ماشینی سردی که دیشب از بقالی سر کوچه خریده قسمتش نشود! نان داغ و تازه که خود به خود وارد منزل او نمی‌شود که برود سر میز صبحانه‌اش؛ همچنان که عرف غلط یا رسمی که دوستش نداریم نیز ناخودآگاه و بدون هیچ حرکت و هزینه‌ای یک شبه از ذهن مردم خارج نمی‌شود.

بد نیست بدانیم که حق گرفتنی است هم دادنی؛ به شرط یاد گرفتن راه اعمال حق!!! 

وکیل آنلاین

دریافت مشاوره حقوقی وکیل آنلاین و رایگان

ما برای کلیه مشکلات و سوالات حقوقی شما راهکار ویژه‌ای داریم.


عدل‌بان