به مرکز مشاوره حقوقی عدل‌پرس و سامانه حقوقی عدل‌بان خوش آمدید، برای ارسال سوال حقوقی خود می‌توانید بر روی لینک از ما بپرسید کلیک کنید.
طرح سوال حقوقی

برای کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره حقوقی تلفنی و یا انتخاب وکیل دادگستری با عدل‌بان تماس بگیرید.

ازدواج دختر بدون اذن و اجازه پدر

دختر ۱۳ ساله‌ای که پدر، جد پدری و مادرش فوت نموده‌اند و قیم قانونی ندارد؛ آیا به صلاحیت خود می‌تواند ازدواج کند؟

یک پاسخ برای این مشاوره حقوقی خانواده ثبت شده است.

احسان ترک
ازدواج دختر بدون سرپرست «یتیم»
پاسخ داده شده در: ۶۸ ماه پیش

شاید با استناد به اینکه ازدواج در زمره امور غیر مالی است و در امور غیر مالی بلوغ شرط است نه رشد بتوان گفت می‌تواند ازدواج کند؛ اما واقعیت آن است که امر ازدواج از مسایل مالی حیاتی‌تر و تبعات شکست آن گاه به مراتب سنگین‌تر از امور مالی است. به عبارت دیگر اینکه در امور مالی اجازه قیم یا ولی را در طرح دعوی و دخالت در امور مالی لازم می‌داند. دلیل منطقی و کافی برای جواز ازدواج یک دختر ۱۳ ساله نیست!

مضافا اینکه مطابق ماده ۱۰۴۱ اصلاحی قانون مدنی، نکاح دختر قبل از رسیدن به ۱۲ سال تمام شمسی منوط به اذن ولی به شرط رعایت مصلحت با تشخیص دادگاه صالح می‌باشد از این منظر باید گفت وقتی دختر ۱۳ ساله برابر با اصلاحات ماده فوق از قانون مدنی به رغم وجود پدر نمی‌تواند ازدواج کند، به طریق اولی بدون وجود پدر و سرپرست، نین ازدواجی صحیح نبوده و به صلاح نیست. به عبارت دیگر با توجه به مفهوم ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی اگر این دختر سیزده سال تمام شمسی داشته باشد و فاقد ولی خاص باشد اگر چه می‌تواند به صلاحدید خود ازدواج کند، اما بهتر است مشاوره‌های لازم را داشته باشد.

لازم است که بدانیم بر اساس ماده ۵۰ قانون حمایت از خانواده مصوب ۱۳۹۱ «هرگاه مردی برخلاف مقررات ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی ازدواج کند، به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شود هرگاه ازدواج مذکور به موافقه منتهی به نقض عضو یا مرض دایم زن منجر گردد زوج علاوه بر پرداخت دیه به حبس تعزیری درجه پنج و اگر به مواقعه منتهی به فوت زن منجر شود زوج علاوه بر پرداخت دیه به حبس تعزیری درجه چهارم محکوم می‌شود.»

تبصره - هرگاه ولی قهری، مادر، سرپرست قانونی، یا مسئول نگهداری و مراقبت و تربیت زوجه در ارتکاب جرم موضوع این ماده تاثیر مستقیم داشته باشند؛ به حبس تعزیری درجه شش محکوم می‌شوند این حکم در مورد عاقد نیز مقرر است.

با تشکر از پرسش حقوقی شما

مشاوره حقوقی تلفنی

دریافت مشاوره حقوقی وکیل آنلاین و رایگان

ما برای کلیه مشکلات و سوالات حقوقی شما راهکار ویژه‌ای داریم.


عدل‌بان